Blogin sivupalkissa luvataan "ruokapäiväkirjat" esille. Tähän mennessä olen kuitannut ne kommenteilla "tämä viikko meni hyvin" tai "pitänee lisätä hiilarien saantia". Itselleni tämä yleensä riittää syömisten tallentamisen tarkkuudeksi, sillä minusta laskeminen on tylsää ja vie ilon syömisestä.

Tänään kuitenkin pyörsin pyhät päätökseni ja vietin vapaan aamun taulukkolaskentaohjelman parissa ravintosisältöjä laskien. Suurimman avun toi Kiloklubi, jonka laskureita moni bloggaajakin näyttää pyörittävän. Se ei kuitenkaan yksin riittänyt, sillä esimerkiksi palautusjuomalle en löytänyt valikoista sopivaa korvaajaa. Niinpä laskin lopulliset luvut itse, minultahan se käy, vaikkakin pitkin hampain. En kyllä ihan heti ryhdy samaan hommaan toiste, sen verran hermoja se kysyy. Minulle oli melkein liikaa jo eilinen yhden päivän ruokapäiväkirjan pitäminen.

Syynä tähän tilapäiseen repsahdukseen oli epäilys siitä, että yrityksestä huolimatta saan hiilihydraatteja, ja energiaa, edelleen liian vähän. Kirjasin siis eilen ylös syömiseni, joita en etukäteen kummemmin miettinyt, ja tänään sitten laitoin laskimen laulamaan. Yhden päivän syömiset antavat kohdallani aika hyvän kuvan ruokavaliostani, sillä tosiaankin syön joka päivä hyvin samalla tavalla, eri ruokia tosin tietysti.

Tällainen oli ruokarytmini eilen:

7:15 aamupala (n. 320 kcal)

10:15 treeninjälkeinen (n. 243 kcal)

12:20 lounas (n. 404 kcal)

15:10 välipala (n. 250 kcal)

17:30 päivällinen (n. 408 kcal)

19:30 iltapala (n. 341 kcal)

Yhteensä kalorit ovat kahden tonnin pinnassa, mikä on vähän liian vähän, kun tarkoituksena ei ole kuitenkaan pudottaa painoa. Tavoitteenihan on maaliskuun loppuun asti keskittyä liikkumaan ja vasta sen jälkeen alkaa huolehtia rasvanpoltosta. Jotta jaksan liikkua, pitäisi vielä himpun verran saada lisättyä hyviä hiilihydraatinlähteitä. 

Kokonaisuudessaan energiaa tuli eri lähteistä näin:

Hiilihydraatit  54 %

Proteiini  27 %

Rasvat  19 %

Tuo on kyllä mielestäni ihan ok jako, joten ehkä pitää yrittää kasvattaa kaikkien aineiden määriä ja pitää suhdeluvut samana. Ja tehdä se ilman laskinta, ettei hermot mene. Ehkä yksi iltapala lisää? Ja hyvien rasvojen saantiin pitää kiinnittää jatkossakin huomiota. Eilen söin oikein tarkoitusta varten mm. pähkinöitä ja salaatinkastiketta.

Joka päivä syön hyvin samalla tavalla kuin tuona esimerkkipäivänä: suunnilleen yhtä tiheään, yhtä paljon, saman verran eri ravintoaineita - noin suunnilleen, arvionvaraisesti. Minulla on selkärangassa tietty syömisen malli, jota noudatan sen enempää miettimättä ja laskematta. Siihen kuuluu paljon kasviksia ja hedelmiä, usein syöminen, proteiinista huolehtiminen ja laadukkaiden hiilihydraattilähteiden valitseminen. Viimeisin on vaikeinta, sillä en oikein pidä mistään hiilihydraattiruoasta. Nyt onkin työn alla leivän syömisen opetteleminen. Muutenkin olen aika nirso, ja varmaankin sen vuoksi en helposti lihokaan. Toisaalta myös lihasten kasvattaminen on sitten kovan työn takana.

Tänään pidän kuitenkin taas karkkipäivän, ettei ihan pääse kalorivaje iskemään (heh heh)!

P.S. Lisäsin toiseen saliohjelmaan aloituspainot eilisen jäljiltä.